Åk utomlands nu


25
Ju
Eiffeltornet
25.07.2013 19:59

När det kommer till världen av konstnärliga uttryck, är större inte alltid bättre. Visst, vi alla beundrar Frihetsgudinnan som en symbol för New York eller Eiffeltornet som en symbol för Paris, men den lilla sjöjungfrun fungerar också som en symbol för Köpenhamn, och den är faktiskt gjord i proportion mänsklig storlek. Och även om många turister har gick ifrån sjöjungfrun ganska besviken över att det fanns ingen restaurang som ligger på toppen, de som dröjer sig kvar och verkligen titta på henne också börja undra om henne. Särskilt hennes ansiktsuttryck fängslar, som observatör frågorna om hon ser glad eller inte. Vad hon söker, vad är hennes sinnestillstånd?


Paris har faktiskt också en lika berömdt konstnärligt arbete, som varken har storleken av Eiffeltornet eller en  restaurang på toppen. Det har även skapats av en italienare. Detta konstverk, fascinerar men är liten i sin storlek, också främst på grund av uttrycket på den avbildade kvinnans ansikte. Vi talar naturligtvis om Mona Lisa.


Redan innan Dan Brown släppte en bok efter Mona Lisas skapare, var Mona Lisa den förmodligen mest kända konstverk som någonsin gjorts. När det sändes på turné till USA 1962-3, var det värderas till 100 miljoner USD, vilket motsvarar om USD 700 miljoner i dag, att det mest värdefulla målningen i världen. Detta för en målning som mäter endast 77 x 53 cm.
Mona Lisa målad av Leonardo Da Vinci i runt 1503-06. Målningen själva namnet Lisa Del Giocondo, som var medlem av familjen Gheradini av Florens och Toscana berömmelse. Hon var hustru till en förmögen silk köpman som också var hovleverantör av målningen. Medan målade av Da Vinci, Mona Lisa faktiskt inte uppnå ett brett erkännande eller berömmelse förrän i mitten av - till sent 1800-talet när den framväxande symbolist konstnärlig rörelsen började uppskatta det för sin feminina mystiken och makt. Mona Lisa sågs som de mytiska inkarnation av kvinnliga kvaliteter äldre nästan än tiden själv.

Detaljer som otydligheten av motivets uttryck, tillsammans med andra nya kvaliteter och den subtila modellering av former och atmosfäriska illusionismen blev alltmer uppskattade. Da Vincis användning av pyramidmönster för att placera Mona Lisa i målningen, hans användning av ljus för att skapa en geometri i målningen, som hennes placering hjälper till att skapa sådana former och visuella avståndet Leonardo da Vinci skapar med hjälp av bland andra armstödet av stolen, alla tjänar att kontinuerligt fascinera tittare.


Naturligtvis har sådan berömmelse ett pris. Mona Lisa har stulits 1911 av en italiensk nationalist. Även om det var tillbaka efter han var fångad i 1913, var det inte förrän det hade varit på en full rundtur i Italien. Det har också attackerats med stenar, acid färg och sådant, och kan därför i dag endast ses genom skottsäkert glas. Dock bör du hända i Paris, efter Eiffel, Montmartre och Champ Elyse, gå till Louvren och ta i den minsta men definitivt inte minst kända, bland skatterna i staden.

Sightseeing i Zurich

Comments

Make your free website at Beep.com
 
The responsible person for the content of this web site is solely
the webmaster of this website, approachable via this form!